vrijdag 8 mei 2009

wandeling in La Tuffé en nog meer orchideeën

De bar-fleury
La Tuffé

Chateau Chéronne bij La Tuffé


mooi paadje (wel brandnetelig)



oogst van de middag




kassen

purperorchis

een paar vogelnestjes

vogelnestje

Zie je 'm zitten, de nachtzwaluw?

Ons laatste dagje in Saint Célerin. 's Morgens gingen we alleen op pad. Cor moest nog wat werken, maar had voor 's middags wel weer een leuk uitstapje bedacht. Wij gingen naar La Tuffé, een dorpje in de buurt, om daar een wandeling te maken. Eerst moesten we nog even boodschappen doen, want 's middags was alles dicht vanwege de feestdag. We kochten ook een mooie geranium om aan Martine te geven als bedankje. Dat kkochten wij in een winkeltje in het dorpje La Tuffé. Het was een bloemwinkel annex sportviswinkel annex potten en pannenwinkel annex bestrijdingsmiddelenwinkel annex bar. Apart... De hele zaak stonk naar de bestrijdingsmiddelen, maar wel lekker een borreltje drinken. Nou, aan de wandel dan maar. De zon verdween achter de wolken en het leek een beetje kil te worden. We liepen langs een prachtig kasteeltje met een poortgebouw en een watermolen en een boerderij. Op een gegeven ogenblik liepen we een prachtig paadje in. Een volbegroeide holle weg. Vol met brandnetels. Gelukkig was het dus niet zo warm en hadden we lange broeken en mouwen aan. De brandnetels staken gewoon door de broeken heen. Aan de rand van een weilandje gingen we lekker eten en bekeken de zingende boomleeuwerik. Even verder zagen we een roodborsttapuiten stelletje met een jong. Om een uur of twee waren we weer bij le Grillon (zo heet de boerdrij van Cor). Cor was nog even bezig en ik heb wat fotootjes als bedrijfsspionage gemaakt. Toen gingen we, dit keer ook met Martine en Bastien, naar een berg waar ook orchissen zouden groeien. De eerste plek, waar spinnenorchissen moesten staan, was gemaaid, maar even verderop groeiden wel heel veel purperorchissen. We liepen gewoon een heel leuke wandeling door weer een prachtig landschap. Eenmaal weer dichtbij de auto, kwamen we in een wandelclub terecht. Ongeveer honderd mensen liepen vergezeld door mensen met gele jasjes een puzzeltocht met "leuke" opdrachten. Nou, nu was de lol wel voorbij. We zouden vast niks moois meer zien. Tot Niels ineens nog een vogelnestje (orchis) zag. Wow! Ik keek om me heen en zag er verderop een grasveldje met wel 27 vogelnestjes! Dat was mooi! Terug bij de auto bleken er toch nog zo'n 3 spinnenorchissen overeind en in bloei te staan. We aten alweer lekker in de tuin. Na het eten nog een keer nachtzwaluwen kijken en ja hoor. Ze zaten weer keurig op ons te wachten. Dit keer geen vleugel geklap, maar wel veel jagen en weer braaf terug op z'n eigen tak komen. Een waardig afscheid.
Klik hier voor een filmpje van de nachtzwaluw






3 opmerkingen:

Jelka zei

Zo te horen hebben jullie het leuk gehad, en heeft niels zijn plantjes-hart kunnen ophalen.
Wel een hoop lezen zo hoor!
x Jelka

M en C zei

Hoi interessante saaie mensen!
Alleen voor de uitbreiding van mijn vocabulaire is jullie blog al verrijkend. Ik lees hier namen waar ik nog nóóit van gehoord heb, laat staan dat ik die dingen gezien heb.
Idee: binnenkort een wandeltocht met GPS (multicache)? Dan wijden wij jullie in het geocachen in in ruil voor interessante wetenswaardigheden.
Wandeling met pichnick, dat wel.
Liefs, Car.

cor zei

Beste mensen,
Het is een heel leuk verslag geworden, ook grappig om de nachtzwaluw op you tube te vinden!Voor mij was het ook een plezier om met jullie op stap te gaan op leuke plekjes hier. Groeten van Cor