vrijdag 2 september 2016

Belgrado, het graf van Tito en Novi Sad

2 september, het was tijd om weer verder te gaan. 's Morgens vroeg namen we afscheid van Boris, Nada en Ferdo (altijd lastig als je weet dat je elkaar weer een hele tijd niet gaat zien). We gingen op pad naar Servië. Danijela en Nienke hadden een leuke route uitgezocht op de kaart. Het slingerde weer aardig door de bergen en door kleine dorpjes. Na een paar uur bereikten we Servië dat toch ook behoorlijk arm en achtergebleven zag. Maar, voor al, heel ver weg. Alleen nog maar Cyrillisch schrift en wéér ander geld. Als je dan niet met vakantie bent...
paard en wagen staan ook in de file voor het stoplicht
Na een lange rit bereikten we Beograd. Daar sloten wee onze Titotour af met een bezoek aan het graf van Tito en het museum met Titoparfenalia dat daarbij hoorde. Vooral het museum gaf een mooi tijdsbeeld. Het graf en de teksten erom heen benadrukten maar weer eens hoe verdeeld het voormalig Joegoslavië nú is. Als je meer wil lezen over Tito kan dat hier.
Het graf van Tito


Jonge pionier Tito
Nadat we het graf hadden bezocht en ik nog een cache had gevonden, reden we naar Nov Sad waar we bij Zoran en Dejana op visite gingen. We werden heel hartelijk ontvangen met een heerlijke maaltijd. Daarna gingen we de stad in met een historisch college van Zoran erbij. Om een uur of elf werden we bij ons hotel aan de Donau gebracht.


Geen opmerkingen: