dinsdag 20 november 2012

Cultuur in en om Ëvora



Vandaag verlieten we ons dorpje/stadje Monseraz weer. Toen we wakker werden was het dikke mist. Gelukkig verdween die binnen enkele minuten rijden naar Évora. Rondom Évora was een megalitische rondrit. Die gingen wij doen. We kwamen langs allerlei prachtige menhirs, hunebedden en andere prehistorische bouwsels. Deze dingen lagen allemaal enigszins verscholen in het platteland. We zagen dus weer heel veel hoppen en rode wouwen.
Niels bij een menhir
Kurkeikenbos
Pas geschilde kurkeik
Veld vol menhirs, of dolmen zoals je hoort te zeggen
sommigen hebben inscripties
Er was ook een heel grote hunebed. WE hadden gewoon naar Drenthe kunnen gaan!
Die vroege christenen snapten dat de dolmen iets met religie te maken hadden en integreerden de kapelletjes met oude heiligdommen. Een dolmenkapel.
En toen zagen we deze. Na deskundige beoordeling: waarschijnlijk een steenarend. Ze waren met z'n drietejs
Hierna kwamen we in Évora waar we eindelijk eens op een terrasje konden zitten
Nadat wij met onze auto dwars door middeleeuws Évora hadden gereden, namen wij onze intrek in een oud hotel op een prachtige plek,  midden in het centrum. Zodat wij de volgende dag de hele dag in Évora konden rond lopen. Met het wandelboekje van Naomi en een heleboel caches, hebben wij de stad echt goed doorkruist.
De tempel van Diana
Wij waren op het dak van de kathedraal
Niels zakt in de grond
Vismarkt
We gingen ook nog naar de kapel van de botten. Een kapel opgericht door de Franciscanen, of zo. Helemaal gemaakt van menselijke botten. Boven de deur staat een spreuk: Wij zijn de botten van de stad Évora, wij wachten op de jouwe. (Zoiets dus)
In en om Évora loopt een aquaduct uit de 16e eeuw.
Op zoek naar een cache, kwamen we ook bij het klooster  van Sta. Clara
We gingen ook nog naar het museum van Évora. Daar zouden alle archeologische opgravingen uit de hunebedden en velden met dolmen, die we gisteren gezien hadden, zouden liggen. Er was van alles. Veel religieuze kunst, veel 16e en 17e eeuwse schilderijen en veel religieuze kunst. Tja, dat hadden we al gezien in het Sacraal museum. De afdeling archeologie was afgesloten. Jammer. We hebben heel veel gezien in Évora. Eindelijk ook een glaasje port gedronken, want ja, dat moet in Portugal. Dat was erg lekker. 's Avonds gingen we uit eten bij een Italiaans restaurant. Dat was heerlijk. Jammer, Portugal is mooi, maar qua eten stelt het niet erg veel voor. Nu was het heerlijk...Italiaans.
.

Geen opmerkingen: