dinsdag 26 september 2023

Vroeg ontbijten voor het laatste avondmaal

Vanmorgen moesten we dus om 8.00 uur bij het klooster van de Dominicaner monniken zijn voor Het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci. Pas vanaf 7 uur is er ontbijt. We hadden snel wat achter onze kiezen gepropt en renden naar de metro. Volleerd stapten wij op en over. We waren zó op tijd dat we ook nog een kopje koffie konden drinken. 
Volleerd als een Milanese aan de bar. 
Dit was Sara onze gids. Een heel enthousiast en kundig mens. 

Wij voor de kerk. 
Tijdens het wachten gezellig gekletst met een stel uit Finland en uit Idaho in de VS. Uiteindelijk gingen we naar binnen. 

Schilderij uit dezelfde tijd van een mindere meester

En aan de overkant Het Laatste Avondmaal. Echt heel mooi en Sara vertelde allerlei interessante wetenswaardigheden. 

Selfiekampioen 

Nadat we het laatste avondmaal in de voormalige eetzaal van het klooster hadden bekeken, gingen we ook nog even naar de kerk. 

Binnenplaats van de kerk


Hier zie trouwens nog de eetzaal waar  het schilderij hangt

De kerk 

Kijk, hoe mooi beschilderd daar boven


De kerk van binnen
We gingen ook nog naar een andere kerk. De Romaanse kerk uit de 4e eeuw ter ere van St. Bartholomeus. Daar was ook een klein deel waar je twee euro voor moest betalen. De “schatten” van de kerk
 
Prachtig mozaïek plafond

Nog meer mozaïek 

O, dit is later…restanten van het Romeinse Circus Maximus

Deze schattige aangeklede skeletten lagen in de crypte. 

Dit stond ook in de schatkamer. Allemaal kerst stalletjes. Het meeste van plastic!
We wilden ook nog naar de wijngaard van Da Vinci, maar dat was vol. Geen kaartjes meer. De Romeinse resten vielen wat tegen dus toen maar nog een keer naar het Castello Sforzesco. Daar zit namelijk ook een heel groot museum van van alles in. Toch maar even bekijken. 
Het wapen van Milaan. Het is precies hetzelfde als dat van Alfa Romeo. 


Er was een apart museumpje met een beeld van Michelangelo. Wij dachten een Michelangelomuseum, maar dit beeld was alles en dan nog drie zaaltjes met de verschillende sokkels waar het op gestaan heeft. Dit beeld was het laatste werk van Michelangelo, het was bedoeld voor op zijn graf maar het is nooit afgekomen omdat hij overleed voordat het af was. Tja…

Er was nog veel meer in het gigantische kasteel

Zalen vol fresco’s en beelden


Een tapisserie dat aan twee kanten gelijk is om mee te sjouwen in een processie 

Jezus met een moderne onderbroek

Treurig kijkende leeuwen


Jezus heeft hier en bij meer beelden een vogeltje in zijn handen. 


Vogeltje is vast iets symbolisch 

Op een gegeven ogenblik hadden we zoveel gezien dat we vol waren. Het was genoeg geweest terwijl er voor zeker nog een dag aan kunstschatten te zien is. Op mijn Milaan app stond dat er een kaartenhuis te zien was een eindje buiten het centrum. We besloten er heen te lopen en te genieten van de weg erheen . Het doel was van minder belang. Hoe Boeddhistisch van ons!
Het kaartenhuis


We kwamen ook weer in een moderne wijk met wolkenkrabbers en een park







Granaatappels 
We besloten even een terrasje te pakken en zaten lekker met een bubbelwatertje te relaxen. We zagen allemaal mensen bij een watertappunt (dat stond erbij) flessen water vullen. Sommige vulden wel zes grote flessen, deden ze in een tas en gingen naar huis. Hè? Hebben ze niet overal waterleidingen? Achter ons zaten een stel mannen dat eruit zag alsof het zakenlui waren. Die spreken vast wel Engels. Niet dus. Maar wel Spaans, zei een van hen. Ik vroeg dus waarom die mensen water tappen. Italië heeft een wet dat iedereen recht heeft op gratis water ( zoveel liter) mensen doen dat dus om geld uit te sparen. Gek hoor! Afijn, wisten we ook weer. Stonden er opeens twee biertjes voor ons neus. Die waren van de mannen voor ons ragazze (meisjes). Nou even geproost en beleefd gedaan en daarna gingen we weg. Eerst even naar de supermarkt op het pleintje ( ja, gelukt Niels, alcohol) en toen toch maar met de tram naar ons hotel. Pffff, weer een paar centimeter gekrompen. 

Dit hebben we dus afgelegd in Milaan vandaag. Van de 19,6 km hebben we er 15, nog wat gelopen. 

Geen opmerkingen: