donderdag 6 oktober 2011

De Morvan

 Het werd tijd om weer een stukje Noordelijker te gaan. Al jaren zat er een visitekaartje in ons Franse kaartenboek van een minicamping in de Morvan. Ambiance de Morvan in Ouroux en Morvan. We beloten daar dan maar eens heen te gaan. Ouroux is een superfrans dorpje.
 Op de camping kon je ook wandelingen uit een groot boek zoeken en de bijbehorende stafkaart lenen. Wij gingen dus een lekkere wandeling maken door de Morvan.
 Prachtig gebied met mooi weer en overal mooie deuren.
 het was hier wel al echt herfst of nazomer. De bomen kleurden prachtig geel en rood. Hoewel het schitterend weer was, hoorden wij een constante regen van alle eikels, kastanjes, beukennootjes en appels die uit de bomen vielen.
 Er waren ook heel veel paddenstoelen. Dit is de zogenaamde inktviszwam.
 Wij liepen een wandeling die in het thema stond van de Marquis de Bernard. Een verzetsgroep uit de tweede wereldoorlog die hier allerlei heldendaden heeft verricht en allemaal Engelse piloten en parachutisten heeft opgevangen. Een soort inspiratiebron voor Alô, alô.
 We vonden ook nog een cache.
 parelzwam.
 En tja, ook hier rukken ze op. De kabouters!
Vive La France! Toch?
 's Middags ging ik even naar de slager in ons dorp om wat vlees voor op de barbecue te halen. De huidige slager zat er al 40 jaar in, de vorige zeker 60 jaar en tja, daarvoor had er ook een slager gezeten. deze werkbank is dus zeker 100 jaar oud.
 De volgende dag moesten wij geld halen. Ouroux heeft geen geldautomaat dus moesten we naar de stad. We gingen naar Chateau-Chinon. Dit wereldberoemde plaatsje had ooit een beroemde burgemeester. Francois Mitterand. Hij is hier 22 jaar burgemeester geweest en je kon er een Francois Mitterand wandeling doen. Je kwam langs allerlei plekken met interessante wetenswaardigheden zoals: "Dit huis was ooit eigendom van de Benedictijner monniken. Het brandde in 1243 volledig af, waarna het in 1310 opgebouwd werd tot wevershuis. In 1952 is het gesloopt en heeft het plaatsgemaakt voor dit huis. Francois Mitterand liep er op weg naar het gemeentehuis in zijn tijd als burgemeester wel eens langs."
 Hier zijn ze ook. Als zelfs FM er niks tegen kan doen, waar blijven we dan?
 Er was ook een museum in het stadje. Het was door FM geschonken aan de stad en bevat alle staatscadeau's die FM tijdens zijn presidentschap heeft ontvangen. Dit zijn da allemaal schilderijen van hem, maar het was een mooi museum met een collectie waar het Tropenmuseum jaloers op kan zijn.
Dit is het kruis op de berg waar Francois Mitterand bijna nooit kwam omdat de weg er heen lang en stijl is.
Onderweg naar en van Chateau Chinon kwamen we langs een stuwmeer. Er was werk aan de dam en het lag voor een groot deel droog. Je kon er op de bodem heel mooi de structuren van het oude landschap terug vinden.
Prachtig campinkje toch?

Geen opmerkingen: