donderdag 13 juni 2024

De elementen

De nacht in Landmannlaugar was luidruchtig en fris. Het was windkracht negen en het regende ook nog. De bus stond te schudden en dus werden wij in plaats van in slaap gewiegd, regelmatig wakker geschud. Maar goed om even voor achten reden wij toch maar weer van Landmannlaugar weg. Eerst moesten we weer door de rivier.
de rivier was best woest. (element water en wind)

Ondanks de regen hadden we toch een echte zandstorm . KLIK voor een filmpje
 
we werden wat vies
Maar we kwamen weer op het asfalt terecht en reden naar Gullfoss. Een grote waterval die je gezien moet hebben. Dus wij gingen er ook heen.

hier waait Nienke bijna weg van de Gullfoss (element water en lucht)
  
Als je hier KLIKt kan de waterval zien bewegen
Vanuit de waterval reden we naar het Geysir Geopark. Een gigantische parkeerplaats lag op ons te wachten. Het was niet eens zo heel erg druk

Grappig te zien hoe iedereen met z'n mobieltje klaar staat

klein geisertje

overal stoom uit de grond (element aarde en vuur)

Warm, hier.

We stonden een tijdje te wachten maar, ja hoor, daar was ie KLIK

Burgermeester en wethouder Hekkink


oke, hij doet het niet zo erg meer maar het blijft prachtig


Daarna reden we door richting een geopark dat de Duitsers van gisteren hadden aangeraden. Onderweg daarheen kwamen we door het plaatsje Hveragerdi waarover in ons boekje wat interessants stond. We gingen naar de VVV en werden doorverwezen naar een geoparkje waar de warmte ookvoor kassen gebruikt wordt.
en zoals je kunt lezen wordt de aardwarmte ook nog voor iets anders gebruikt. Er wordt brood in gebakken

Het is gestoomd brood in deze pannen

We hebben een plakje geprobeerd en het smaakt lekker!

Dit is wat we in het boekje lazen
In 2008 werd een winkelcentrum gebouwd. Er kwam een zware aardbeving (6,6 op de schaal van Richter). Het epicentrum lag precies onder het winkelcentrum in aanbouw. Er kwam een scheur in de grond en de architect besloot daar een glasplaat over te leggen. Je kan dus nu in de aarde kijken.
het binnenste van de aarde
En doorrrrr, We gingen naar het Duitsers-plekje. De weg was net open. We kwamen vlakbij het plaatsje Grindavik, nog maar 10 kilometer maar daar was de weg afgesloten. Gelukkig moesten we toch net de hoek om.
Kijk nou toch, hoe schitterend (en koud)



KLIK voor bewegende borrels


Nadat we hier ook weer alles hadden bekeken, gingen we naar Hafnarfjödur. Van ons reisbureau hadden we doorgekregen dat daar een Vikingfestival was deze week. Het zou nogal groots zijn en dus gingen we er even heen.




Dat was leuk maar wel redelijk kleinschalig en weinig show. Er zouden gevechten te zien moeten zijn. Wij zagen niets van dat alles. Later begreep ik uit verschillende websites dat het vooral een gezellig samenzijn is voor alle viking groepen van over de wereld ( Scandinavie, UK, Duitsland en IJsland). Affijn, het was grappig om even te kijken. 
de haven van Harnarfjödur
Daarna reden we naar de camping van Reykjavik. Morgen gaan we statten. Benieuwd of de winkels open zijn

Geen opmerkingen: