vrijdag 7 juni 2024

Mist, storm, sneeuw, zon, gravelroads, vogels, enz. etc.

We waren vroeg op vanmorgen. Het is vroeg licht en we hebben een tijdsverschil van twee uur. Dus om acht uur reden we weg van de camping. Op een gegeven ogenblik zagen we een parkeerplekje en een bord dat we aan de poolcirkel waren. We stapten uit en liepen richting het strand.
Salix lanata


 
Er was ook een klif

daar zaten papegaaiduikers op te broeden

en stormmeeuwen, maar hier op de foto staan drieteen meeuwen


samen op de poolcirkel aan de Noordelijke IJszee

ijsduiker

wilde zwanen

kuifduiker


We reden weer verder en zagen we een bordje voor een toeristische trekpleister. Dettifoss. Dat is een spectaculaire waterval die je echt gezien moet hebben. Dus wij gingen erheen. Jammer. We afgesloten. Dus weer terug en we reden verder. Even later weer zo'n bordje. Dat wees naar Ásbygi en het bezoekerscentrum. Het is een 4 km lange kloof met steile tot 100 m hoge rotswanden. Het bezoekerscentrum was nog dicht dus we gingen even een stukje wandelen over de wandelpaden aldaar.

Het was best ploegen door de sneeuw

goudplevier. We hadden ook de hele tijd het concert van de watersnippen boven ons hoofd. De watersnippen bewegen in hun baltsvlucht hun staartveren in de lucht dat maakt een speciaal geluid waardoor ze ook wel Hemelgeiten worden genoemd. KLIK hier dan kan je het, als je heel goed luistert, het horen
Hierna reden we weer verder. Ergens hadden we gelezen dat je een weggetje in kon rijden waardoor je naar een observatiepunt kon komen waar je Jan van Genten op een rots zou kunnen zien.
we reden uiteindelijk anderhalf uur over een gravelroad langs de kust. Eidereenden en Noordse sterns



de weg

de Jan van Genten

Nienke voor de rots met de Jan van Genten

Niels kijkt ernaar

de rots

zeekoeten (die zaten er ook)

grauwe franjepoot

Regenwulp

Noordse stern en bonte strandloper

Alaska lupine

De zon gaat schijnen!
We zagen weer een bordje naar Bustarfell, daar was een oude turfboerderij waar nu een museum van gemaakt was. We reden erheen
het museum
Er was ook een koffietentje. We dronken daar een kopje thee en deelden een taartje. Daarna gingen we naar het museum maar konden nergens de ingang vinden. Omdat het museum gisteren nogal duur was, zochten we maar niet verder.
we konden wel in het gereedschapsschuurtje komen

IJslandse grutto

En doorrrrr... Opeens een mooie waterval en een parkeerplaats, vol met auto's.  Dus wij er ook heen. Het bleek de Rjúkandafoss te zijn. Die moet je natuurlijk gezien hebben;-)
Daar is ie met op de voorgrond ruige scheefkelk Arabis hirsuta

de waterval

en een selfie, zoals dat hoort!

2 opmerkingen:

Tom Hogeweg zei

wat is 23 38

Niels zei

Dat is de tijd waarop het gepost is.