dinsdag 18 juni 2024

Kicken rond Myvatn

Vandaag gingen we een dagje Myvatn doen. Eerst drie vogelkijk hotspots en daarna naar iets vulkanisch dat ook mooi schijnt te zijn.
IJslandse brilduiker

het meer
 
Het ecosysteem van Myvatn (dat beekent muggenwater) is gebaseerd op deze mugjes. Het water miegelt van de muggenlarven en daar eten dus al die vogels van. 


ijseend

watersnip

stukje verder kijken

mooie lucht

grauwe franjepoten

ijseend


de mugjes waren best wel erg dus we kochten muskietennetjes voor over ons hoofd. Dat hielp best. Niels heeft een hoed, dat gaat perfect. Ik heb een knot en mijn zonnebril op het putje van mijn neus om het netje uit mijn gezicht te houden

wintertaling

ijsduiker
en weer naar een andere plek. Dit was een soort particulier bosje. Er stond ergens ook een zomerhuisje en er was duidelijk een soort tuintje aangelegd. Het had iets heel magisch en wordt dan ook het sprookjesbos genoemd.


mooi hè?
Hierna hadden we alle vogelplekken gehad en gingen we naar een geothermische spot genaamd Hverir aan de voet van de berg Námafjall onderdeel van het vulkanischcomplex van de vulkaan Krafla
onderweg zagen we de geothermische krachtcentrale

en toen kwamen we in het gebied. Heel toeristisch

maar, O, wat mooi!

mud pot Ik had ook allemaal filmpjes gemaakt maar het lukt even niet om ze in het blog te uploaden dus dat moet je maar geloven



We zagen dat er ook een pad omhoog ging. 3,9 km. Dat leek ons wel wat, dan kan je alles van boven bekijken. 
de berg was echt superstijl. Ergens was een touw, maar dat hadden ze overal wel mogen doen

er waren stukken waar ik echt alleen op handen en voeten omhoog kon komen, zo stijl was het

gelukkig ging het laatste stukje door de sneeuw. Dan heb je wat meer grip onder je voeten

we kwamen in een hoog gelegen geothermisch veld en we waren helemaal alleen!



Zo mooi! en met die sneeuwbergen op de achtergrond
Later reden we verder naar Leirhnjukur, ook onderdeel van de Krafla vulkaan. Hier kon je een heel stuk door het lavaveld lopen.
er was ook sneeuw

sneeuwgors

maar er was ook nog weer zo'n geothermische plek


hier sta ik gewoon in een nog rokende vulkaan.
Het lava waar we doorheen liepen was gewoon nog warm. 40 jaar geleden is de Krafla voor het laatst uitgebarsten maar het rookt en dampt nu nog.

tot hier is de lava gekomen
We dachten hier even vluchtig te gaan kijken maar, het werd toch weer een wandeling van een kliometer of 8. Daarna reden we met ons campertje naar Húsavik, waar we ook onze eerste dag van de vakantie doorgebracht hebben. Het is vandaag IJslanddag, de nationale feestdag om dat ze in 1944 onafhankelijk zijn geworden. We hoopten dat er misschien festiviteiten waren. Dat was niet zo. Maar het was wel een heel leuk plaatsje zo met de zon. Heel anders dan op 6 juni.
we zaten op een terrasje

keken bij de haven

zelfs de kerk ziet er prachtig uit vandaag

we konden nog een hele tijd buiten zitten

21.00 uur, nog steeds lekker buiten
O, en ook het toiletgebouw dat op 6 juni nog in aanbouw was, is nu af. Super de luxe camping is het nu. (ook veel drukker. Het seizoen is begonnen)

Geen opmerkingen: