dinsdag 11 juni 2024

TikTok places to visit in Iceland

Vandaag vertrokken we weer van de camping. Eerst reden we een hele tijd over de grote vloeivlaktes. Die zijn ontstaan toen er vulkanen uitbarstten onder de gletsjer. Dan komt er zoveel smeltwater met rotsen en lava naar beneden dat IJsland aan die kant zo'n 3 km groter is geworden. Er zijn allerlei kapen te zien die vroeger aan zee lagen en nu middenin het land staan.
een zee van stenen en toch allerlei kleine plantjes zoals deze Saxifraga aizoides


dit landschap dus

 We kwamen bij een parkeerterreintje met veel auto's en zelfs bussen. We bleken in het Unesco Werelderfgoed Geopark Katla te zijn. Alle stenen waren begroeid met een grijs mos (wij dachten aan tankmos)

er stond een bordje met tekst over het mos

zie je zo ziet dat eruit

wollige bisschopsmuts heet het mos

Berg zuring Oxyria digyna
We reden naar Vik. Een plaatsje waar ze winkels schenen te hebben. Die hadden ze. We kochten weer voor een aantal dagen boodschappen in en Niels kocht een IJslands vest. De staatswinkel voor de drank was nog niet open maar dat maakte niet uit want we hadden gelezen dat je met een kwartiertje lopen op een klif zou zijn waar allemaal vogels broeden waaronder papegaaiduikers.
we liepen erheen


ook over het strand. Blijft toch gek, dat zwarte zand


er zaten Noordse stormvogels en drieteenmeeuwen. Geen papegaaiduikers

We zochten ook nog ene cache in het "wereldberoemde" kerkje van Vik en gingen toen naar de drankenwinkel. We kochten voor kapitalen in (drie flessen wijn en een biertje) en reden naar het andere klif waar je goed vogels kon kijken. Daar aangekomen was er een heel grote parkeerplaats waarvoor je moest betalen en er reden allemaal bussen heen. Hmmm... KLIK hier voor waar het allemaal druk is

telescoop mee en gaan

het TikTokstrand


wel mooi met al die basaltformaties

Maar nauwelijks vogels dus we gingen weer verder. Op onze kaart hadden we nog een waterval aangetekend die volgens de boekjes mooi moest zijn. We reden er toch langs dus daar gingen we ook heen. Weer zo'n parkeerplaats!
wel een mooie waterval

met weer heeeel veel medetoeristen

O ja, voor ik ze vergeet te fotograferen. Ze zijn overal

Niels ook op een echte watervalfoto
Daarna reden we door naar de camping die we geprikt hadden voor vandaag. De omgeving lijkt iets minder interessant maar ja, morgen rijden we weer verder

de camping

Deze bontbekplevier liep over het veld
Nadat we stonden en wat gedronken hadden zei Niels dat we even een stukje gingen lopen naar een waterval. Ja, ja, geloof jij dat?
dus wel he?


Alpen kleefanjer Viscaria alpina

En dit is dus Niels z'n nieuwe vest.





Geen opmerkingen: