zondag 1 maart 2020

Naar de olijfolie

Vandaag vertrokken we weer uit Granada. We reden naar het Noorden waar we een hotel in de stad(je) Baeza hadden. Onderweg kwamen we door het olijvengebied. Overal boomgaarden met olijven. Ons viel erg op dat er onder de olijvenbomen helemaal geen ondergroei is. Soms wel tussen de rijen bomen, maar zeker niet onder de bomen. We moeten nog uitvinden waarom dat is. We hadden op de kaart een gebied uitgezocht om nog een stuk te gaan wandelen, als dat zou lukken. De Sierra Mágina een natuurgebied. Het was even lastig om een goede plek te vinden waar een wandeling zou kunnen beginnen maar, met een beetje geluk vonden we een dorpje waar we stopten en waar ineens allemaal leuke plekken bleken om heen te wandelen. Het dorpje Bedmar, dichtbij Jódar.
Rare bergen...

weer een Ermita

de bergen

wild blauwe druifje Muscari neglectum

Anacamptis collina een soort orchis

Anacamptis collina een soort orchis, dezelfde maar dan wit

Orphys fusca, hier waren er heel veel van en ze zien er allemaal nét anders uit.
We wandelden naar een toren en een oleanderbos langs een rivier. Er stonden heel veel orchideeën.
 We zien ook best wat vogels tot nu toe. Ik vergeet het alleen op te schrijven. Hier komen ze dan maar: Vale gieren, hoppen, blauwe eksters, zwarte mees, kleine zwartkop, grijze wouw, rots zwaluw en nog veel meer veel te hard vliegende zich in dicht struikgewas verstoppende kbkv-tjes.

Nadat we gewandeld hadden en gegeten op een picknickplaats onder de oleanders, reden we verder richting Baeza. We kwamen aan, checkten in in het hotel en renden weer naar buiten om het stadje te bekijken. Baeza en úbeda zijn twee stadjes die naast elkaar ieder op hun eigen heuvel liggen en vroeger met elkaar concureerden om wie het mooist en het best was. daardoor zijn ze vol prachtige gebouwen. Hier staat alles nog eens uitgelegd. KLIK hier voor de toeristeninfo


uitzicht op de heuvels met olijfboomgaarden

 We bezochten ook de kathedraal (we betaalden er zelfs voor!)
Spaanse kerken hebben een binnentuin



Er was een soort museumpje in de consistorie (of zo). Wat een oude boeken! En wat zijn ze er slecht aan toe!
 We beklommen ook de toren.

uitzicht vanaf de toren

plein

met terras!
Overal in de stad zijn ook "paleizen" een aantal was openbaar en kon je bezichtigen.



Het was wel erg rustig in de stad. Geen mens op straat. KLIK maar hier om dat te zien.

Geen opmerkingen: