vrijdag 27 juli 2018

Naar de Orkhon waterval en bij een familie op visite

De dag begon alweer een beetje miezerig maar ik ging ervan uit dat  het wel weer op zou knappen. Dus korte broek en sandalen aan en gaan. Al snel gingen we weer van het asfalt af en reden we constant door allerlei beekjes en rivieren. We hobbelden lekker tot we bij een cache kwamen. Dat bleek weer een Deer Stone veld te zijn. 
Deze tekeningen waren iets minder duidelijk



Je zou maar niet weten of je er mag rijden.
 Voor de lunch waren we bij ons volgende kamp. Een groot, betrekkelijk nieuw kamp dat geleid wordt door een moeder en haar puberdochter die toerisme studeert in UB. Ze had er ook een vriendinnetje bij en zat vreselijk te giechelen. Na de lunch gingen wij wandelen naar de waterval.

bereikt!
Terug klommen we ergens van het klif af en liepen via de rivier terug.

prachtige route


casarca
daarna weer omhoog. (gelukkig toch een lange broek aan gedaan. Lekker tegen de prikkers)
Toen we terug waren, gingen we met Bazraa en Moogie (want hij reed) op visite bij vrienden van Bazraa. Haar tweede vader en moeder noemt zij ze. Zij leven traditioneel nomadisch in een ger. Als bijverdienste hebben ze een extra ger die ze nu en dan verhuren aan toeristen. Je bent dan bij hen te gast.
de airak ton
Zij leven van wat de dieren opleveren. Sowieso Airak. dat is gefermenteerde paardenmelk. Wij kregen allemaal een soepkom met airak om te drinken. Gelukkig mag je het na een slokje terug geven. Hoewel het enigszins aan karnemelk doet denken, werd ik er acuut misselijk van. De rest van ons gezelschap vond het lekker. Daarna kregen we nog gedroogde jakyoghurt (jaggie) en jakmelkwodka (ook smerig). Beleefd nam ik van alles slokjes en hapjes. In de ger brandde de kachel waarop de wrongel voor de kaas stond te pruttelen. Het rook er naar warme melk en het was er warm. Ik was blij dat we naar buiten mochten om naar het melken te kijken.

Iedere 2 uur, 5 keer per dag worden de paarden gemolken Eerst mag het veulen nog wat drinken. Anders schiet de melk ook niet toe, daarna melken ze het paard. Het veulen blijft in de buurt zodat het paard denkt dat het drinkt. (Hoewel een groot hoofd, toch niet erg slim) KLIK HiER voor een filmpje van het melken
Bazraa met het jongste kind van de familie
 KLIK HIER voor een filmpje over het maken van airak
er was pas een geit geslacht
Na deze leuke visite gingen we (nienke een beetje misselijk) weer terug naar onze ger. Een bijzondere ervaring!

Geen opmerkingen: