zaterdag 17 juli 2010

Kreupel

De Kreupel is een kunstmatig vogeleiland van 70 ha in het ijsselmeer voor de kust van Andijk waar z'n 7000 visdieven, 7500 Aalscholvers broeden naast nog vele eenden, kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen en dit jaar voor het eerst 2 lepelaars. Vanaf juli zijner ook vele 10 duizende zwarte sterns om op te vetten op weg naar Afrika.
Bij een onderzoekproject naar de sterns en het ringen hiervan mag ik regelmatig helpen. En dat is naast dat het heel leerzaam is ook heel gezellig zo slapen in je tenten tussen deze duizenden vogels op een onbewoond eiland. Het vangen van de vogels gebeurt s'nachts met speciale netten nadat we ze uit de netten hebben gehaald worden ze opgemeten, hun rui wordt beschreven ze worden gewogen en geringd en daarna weer losgelaten.

Vanaf een hoogzit worden alle vogels geteld. En zagen we ook 3 witvleugelsterns en een ponische meeuw. Ook worden hiervandaar vaak kleurringen afgelezen.
Zo staan onze tentjes aan de waterkant.

Een beeld vanaf de hoogzit met rustende zwarte sterns.

De speciale netten staan klaar om vogels te vangen.

één van de honderden visdief nesten die we gevonden hebben. De kleuren van de eieren lopen van groen naar donker bruin en soms zelf in 1 nest verschillen.

Een deel van de 20.000 aalscholvers op de grond rusten en terugkomend na een dagje vissen.

Een nest van een aalscholver.

Visdief

Ja het T-shirt van Naomi klopt.

Twee jonge lepelaars hebben we kunnen ringen. Deze waren daar nog veel te klein voor

Wat zijn ze toch verschrikkelijk mooi die zwarte sterns en zeker in zomerkleed.

1 opmerking:

Nienke zei

die foto vanaf de hoogzit met val die sterns. het lijkt wel of je op de Noordpool zit. Of in de zoutwoestijn dat zou ook kunnen!